تراش قلم
- توضیحات
- دسته: اخبار
- منتشر شده در شنبه, 29 مهر 1402 10:50
- بازدید: 1583
کارگاه تراش قلم با حضور مدیر عامل محترم انجمن خوشنویسان ایران جناب استاد میرحیدر موسوی
کارگاه تراش قلم برگزار شد
خوشا مشق گیتی فروز قلم خوشا برصریر هنوز قلم
خوشا کارگاهی که تشکیل شد تراش قلم را به روز قلم
به گزارش روابط عمومی انجمن خوشنویسان قزوین , کارگاه تراش قلم با حضور استاد میر حیدر موسوی , مدیر عامل انجمن خوشنویسان ایران , روز چهارشنبه 14 تیرماه 1402 مصادف با روز قلم ساعت 18 در فرهنگسرای بانو با حضور گسترده علاقمندان برگزار گردید .
استاد موسوی در برابر بیش از یکصد نفر از خوشنویسان وهنر آموزان مشتاق نکات مهم تراش قلم در سبک های مختلف را بیان کرده وافزود: شناخت سبک در تراش قلم اهمیت زیادی دارد . خوشنویسی که به سبک صفویه می نویسد, باید قلم خود را به همان سبک بتراشد ودر سبک قاجار و سبک معاصر نیز تراش قلم ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد . وی سپس به تشریح تفاوت تراش قلم در سبک های صفویه -قاجاریه و معاصر پرداخت و در ادامه به ویژگی های قلم مناسب خوشنویسی اشاره کرده و گفت . برای مشق 3 الی 4 میلیمتر قلم دزفولی بهترین قلم است . قسمت قهوه ای آن محکم تر و سفت تر بوده و بهتر است که زبانه قلم در هنگام تراش در این قسمت قرار بگیرد . همچنین قلم باید از قسمت نازک تر تراش بخورد ,زیرا بافت این قسمت متراکم است و دیرتر قط قلم فرسوده می شود . استاد موسوی در مورد ویژگی های فیزکی قلم اظهار داشت : وزن قلم به نسبت حجم آن سنگین تر باشد بهتر است و همچنین شکل دایره ای داشته و بیضی نباشد . برای مشق 4 میلیمتر به بالا قلم نی مناسبت تر است و از قلم های بامبو وخیزران به هیچ وجه استفاده نکنید . برخی از خوشنویسان مانند استاد میرزا غلامرضا میدان قلم را بلند می گرفتند و بعضی دیگر از استادان میدان قلم را کوتاه می تراشیده اند . اگر چه به نظر می رسد که بهترین روش ایجاد میدان متوسط در تراش قلم می باشد. بهتر است که در خوشنویسی میدان های بلند – متوسط وکوتاه را امتحان کنید وبا توجه به آناتومی دست و انگشتان خود میدان مناسب برای تراش قلم خود را تجربه کنید . استاد موسوی ضمن تراش یک قلم و میدان برداری آن تاکید کرد : مقدار گوشت قلم ونحوه قط زدن سرنوشت قلمتراش را مشخص می کند . سعی کنید از بهترین قلمتراش موجود در بازار استفاده کنید و در این مورد بخصوص صرفه جویی روا نیست . زیرا بدون قلمتراش مناسب کیفیت تراش قلم پایین می آید .قط زدن از جنس چوب راش برای قلم های دانگ بالا و قط زن از جنس استخوان برای قلم های با دانگ پایین مناسب است . قطر قط زن نباید کم بوده و از ارتفاع خوبی برخوردار باشد . سپس استاد موسوی با تراش چندین قلم مختلف به تشریح شش روش مهم و پر کاربرد قط زدن که در دوره های صفوی – قاجاریه ومعاصر توسط استادان طراز اول اجرا می شده است . پرداخت تراش قلم تعدادی از حاضران و پرسش و پاسخ پایان بخش این کارگاه قلمتراشی در روز قلم بود گزارش : محسن دانشگرنژاد