چهارشنبه 5 ارديبهشت 1403

تبلیغات

تصویر تصادفی

01.jpg

استاد ابوالحسن محصص مستشاری بنیانگذار خوشنویسی معاصر قزوین

 اثر‌گذار اگر عمر جاودان خواهي            كه زندگاني هر كس به قدر آثاراست


به  سال هزار   و سيصد  و ده شمسي  در شهر قزوين زادگاه مير عماد‌  الحسنی سيفي قزويني،  بزرگ  خوشنويس  تاريخ  خوشنويسی ايران ، در  خانواده‌اي كه  با  فضل  و هنر انس  و الفتی  داشتند ديده به جهان گشودم. دوران كودكي  را  در فضاي  پر طراوت اجدادي كه سرشار   از حركات  منطقي  معماري  ارزنده  و هنر ناب  ايران اسلامي بود پشت  سرگذاشتم  و بتدريج  در اين محيط  مساعد مقدمات شكل‌گيري حسن زيباپسندي   در  وجودم  تدارك  و دريچه‌هاي ذهنم  بسوي افقهاي روشن انديشه  و هنر گشوده گرديد.

 در دوران تحصيل در دبستان، نخستين معلّم خطّم  مرحوم سيد  محمد  مصلّائي  كه مردي  فاضل،  خوش اخلاق ، صبور  و در کسوت روحانيت  بود  الفباي  شيفتگي هنر اصيل خوشنويسي را  فرا گرفتم . اساتيد  ديگر من قطعات و آثار  خوشنويسي شده  هنرمندان   بزرگ قديم  بود كه  در  خانه  ما  نگهداري مي‌شد، چه بيشمار شبهائي  كه  با همين قطعات  راز  و نياز داشتم. پس از طي اين احوال به يمن اقبال خوش  به  محفل  درس استاد  بزرگ شادروان علي اكبر كاوه كه آنزمان   در  كلاسهاي آزاد  خوشنويسي هنرهاي زيباي كشور  تعليم مي‌دادند راه  يافتم  و مدت يكسال و نيم  از  تعليمات ايشان سود جستم 31-1329  و موفق به دريافت گواهينامه شايستگي هنر خوشنويسي شدم .

 در سال 1331 بعنوان دبير هنر دبيرستانهاي قزوين به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمدم و مدت سي سال در دبيرستانها و دانشسراهاي قزوين به تعليم هنر پرداختم.

در زمان تحصيل در دبيرستان چندين بار در مسابقات خوشنويسي مقام اول را احراز نموده و جوايزي هم دريافت كردم كه هم اكنون جزء بهترين خاطرات زندگي من است در مسابقات خوشنويسي دفاع مقدس در سراسر كشور، سال 1367 بين كليه شركت كنندگان نيز مقام اول را احراز نموده و لوح تقدير و جايزه ويژه هم از جناب آقاي خاتمي وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي وقت دريافت داشتم.

 

 

در سال 1368 مفتخر به لوح استادی از انجمن خوشنویسان ایران شدم. در سال 1379 در مسابقات خوشنويسي مهر در سطح كشور مقام اول را احراز نمودم و در همان سال به پاس نيم قرن خدمات فرهنگي  و هنري  اينجانب بزرگداشتی از طرف انجمن آثار فرهنگي ،انجمن خوشنويسان ايران، سازمان ميراث فرهنگي و جهانگردي، استانداري قزوين و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار گرديد. در سال 1381 بعنوان پيشكوست نمونه ملي كشور در رشته ادبي و هنري انتخاب و به دريافت جايزه ويژه از جناب آقاي خاتمي رياست جمهوري نائل شدم.

و اما زندگي در حريم هنر و سير و سلوك در پيچ و تاب ظريف قلم ساحران خوشنويسي در شهري كه تا ابد سايه کلک شـــــيرين  شهرياران ملك خوشنويسي همچون ميرعماد، ملك محمد، ميرزا زين‌العابدين معجزنگار. ملك الخطاطين، عمادالكتاب و ... بخصوص در آن موقع كه خوشنويسی در اين شهر به انحطاط و فراموشي سپرده شده بود مي‌طلبيد كه دوباره احيا شود پس در تب و تاب آرزوي احياي خط ، اين يادگار ارزشمند هنرهاي كهن ايراني اسلامي بودم تا اينكه بر حسب اتفاق از طرف وزارت فرهنگ و انجمن خوشنويسان ايران براي آزموني كه جهت تشكيل كلاس خوشنويسي در قزوين بعمل آمد شركت كردم و خطّم به عنوان بهترين نمونه شناخته شد و انتخاب گرديد بدين ترتيب براي گذراندن يك دوره آموزشي تكميلي در انجمن خوشنويسان ايران به محضر زنده ياد شادروان استاد سيد حسين ميرخاني استاد ارشد انجمن در آنزمان راه يافتم  و مدت دو سال نيز از تعليمات ايشان بهره‌مند شدم. پس از اخذ گواهينامه ممتاز خوشنويسي توفيق يافتم از طرف انجمن خوشنويسان ايران كلاسي در قزوين داير نمايم(1354) و در واقع به هدف مقدس و آرزوي بزرگ خود رسيدم و اين تازه آغاز راه بود و شروع مشكلات، پس به بهاي فداكاري و پايمردي و قبول زحمت و از خودگذشتگي، با صبر و حوصله همه چيز را از صفر شروع كرده وكلاسهاي خوشنويسي  شعبه انجمن خوشنويسان را در قزوين بنياد نهادم و هر آنچه از عشق هنر آموخته بودم، مخلصانه در اختيار هنرجويان گذاشتم. مركزي كه تا به امروز خوشنويسان خوبي  كه بعضي از آنها در شمار خوشنويسان برجسته كشور محسوب مي‌شوند تربيت و تحويل جامعه داده است چندانكه شهر قزوين به شهر خوشنويسان لقب گرفته است. حضور 100 خوشنويس ممتاز در اين شهر امروز رقم قابل توجهي در مقايسه با ساير استانهاي كشور است. بپاس همين فداكاريها و كوششها در كنگره خوشنويسان سراسر كشور در شهر ساري سال 1368 از طرف خوشنويسان شهرستانها به عضويت شوراي عالي انجمن خوشنويسان  ايران انتخاب شدم و به مدت چهار دوره، افتخار عضويت در شوراي عالي انجمن خوشنويسان ايران را داشتم و هم اكنون قريب سي سال است كه سرپرستي انجمن خوشنويسان قزوين را عهده دار هستم.

ضمن 50 سال كار خوشنويسي علاقه به جمع‌آوري و نگهداري آثار فرهنگي و هنري  اصيل بخصوص آثار خطي بشدت زندگي مادي و معنوي مرا تحت تاثير قرار داد و در اين مدت در حد توان توانستم مجموعه‌اي گردآوري نمايم؛ گنجينه‌اي كه من و خانواده‌ام با آنها و در كنار آنها زندگي مي‌كنيم و با جان و دل از يكايكشان نگهداري مينمائيم كه براي علاقمندان و هنرجويان مورد استفاده است.

ناگفته نماند براي اينكه آثار نفيس گردآوري شده كه بالغ بر 300 اثر خطي و هنرهاي دستي میباشد براي هميشه در اين شهر حفظ گردد، اين گنجينه و همچنين خانه اجدادي را كه از شاهكارهاي هنر معماري اصيل ايراني است طي سه مرحله به سازمان ميراث فرهنگي و موزه قزوين اهدا نمودم.

 هم اكنون داراي سه فرزند يك دختر و دو پسر هستم كه هر سه آنها ضمن تحصيلات دانشگاهي از هنر خوشنويسي بهره وافي برده‌اند. ناگفته نماند ، موفقيت و پيشرفت هر هنرمند در زندگي بستگي به همكاري و همياري خانواده بخصوص همسرش دارد و من از این جهت مرهون و مديون همسرم خانم فاطمه جوادي كه خود از فرهنگيان با سابقه است، میباشم كه با فداكاري و تحمل مشكلات موجبات پيشرفت و موفقيت من در زندگي را فراهم نموده است.

 



خادم فرهنگ و هنر ایران
 ابوالحسن محصص مستشاري











کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن خوشنویسان قزوین می باشد
آدرس: قزوین، خیابان غیاث آباد، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، طبقه اول
تلفکس: 33686822-028   Email: info@qicc.ir


طراحی و برنامه نویسی: نگارستان هنر معاصر